Dieta 1800 kcal na wrażliwe jelita
Aktualności

Dieta 1800 kcal na wrażliwe jelita

Dzisiaj na przykładzie jadłospisu chcemy pokazać Ci, że dieta dla chorych jelit może być nie tylko lecznicza, ale również różnorodna, kolorowa i przede wszystkim – bardzo smaczna! Jest to jadłospis dla osoby o zapotrzebowaniu kalorycznym 1800 kcal. Dieta składa się z czterech posiłków – śniadania, obiadu, przekąski i kolacji. Mamy nadzieję, że poniższy jadłospis pomoże […]

Dzisiaj na przykładzie jadłospisu chcemy pokazać Ci, że dieta dla chorych jelit może być nie tylko lecznicza, ale również różnorodna, kolorowa i przede wszystkim – bardzo smaczna!

Jest to jadłospis dla osoby o zapotrzebowaniu kalorycznym 1800 kcal. Dieta składa się z czterech posiłków – śniadania, obiadu, przekąski i kolacji.

Mamy nadzieję, że poniższy jadłospis pomoże Ci w lepszym komponowaniu swoich posiłków i nauczy tego, co jeść, aby cieszyły się nie tylko Twoje kubki smakowe, ale również Twoje jelita.

 

ŚNIADANIE 450 kcal

OMLET Z POMIDOREM, CUKINIĄ I SZPINAKIEM

  • Cukinia 1 sztuka
  • Pomidor 1 sztuka
  • Jaja 2 sztuki
  • Szpinak 2 garści
  • Mąka kukurydziana 1 łyżka
  • Olej rzepakowy 1 łyżka
  • Olej lniany tłoczony na zimno 1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony 1 szczypta

Jajka wbić do miseczki. Roztrzepać z mąką i pieprzem. Na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym przesmażyć pokrojoną drobno cukinię. Wlać masę jajeczną na rozgrzaną patelnię. Nie mieszać, tylko poczekać aż z jednej strony się upiecze i przerzucić na drugą stronę, smażyć aż się zarumieni. Gotowy omlet przełożyć na talerz. Na połowie rozłożyć pokrojonego w kostkę pomidora, szpinak. Skropić olejem lnianym i złożyć omlet na pół.

 

OBIAD 580 kcal

DORSZ PIECZONY Z MARCHEWKĄ I RYŻEM

  • Filet z dorsza 200g
  • Marchew 2 sztuki
  • Kasza jaglana 50g
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Olej lniany tłoczony na zimno 2 łyżki
  • Pietruszka, liście 2 łyżeczki
  • Pestki dyni 1 łyżka

Rybę w ziołach upiec w foli z marchewką w 180 st przez 25 min. Ryż ugotować. Podawać rybę z kaszą i i marchewką skropioną olejem i sokiem z cytryny. Posypać danie pestkami dyni.

 

PODWIECZOREK 420 kcal

MIGDAŁOWY KOKTAJL MALINOWY I MIGDAŁY

  • Mleko migdałowe 1 szklanka
  • Maliny 250g
  • Kakao ciemne 1 łyżka
  • Otręby owsiane 1 łyżka

Wszystko razem zblendować. W razie potrzeby dodać więcej wody, aby otrzymać bardziej płynną konsystencję.

  • Migdały 30g

Zjeść jako przekąskę

 

KOLACJA 350 kcal

MIGDAŁOWA JAGLANKA Z KIWI

  • Mleko migdałowe 1 szklanka
  • Kiwi 1 sztuka
  • Kasza jaglana 50g
  • Siemię lniane ziarno
  • Cynamon do smaku

Kaszę jaglaną ugotować na mleku. Doprawić cynamonem. Przełożyć do miseczki i udekorować pokrojonym w plasterki kiwi.