Dieta 1800 kcal na wrażliwe jelita
Dzisiaj na przykładzie jadłospisu chcemy pokazać Ci, że dieta dla chorych jelit może być nie tylko lecznicza, ale również różnorodna, kolorowa i przede wszystkim – bardzo smaczna! Jest to jadłospis dla osoby o zapotrzebowaniu kalorycznym 1800 kcal. Dieta składa się z czterech posiłków – śniadania, obiadu, przekąski i kolacji. Mamy nadzieję, że poniższy jadłospis pomoże […]
Dzisiaj na przykładzie jadłospisu chcemy pokazać Ci, że dieta dla chorych jelit może być nie tylko lecznicza, ale również różnorodna, kolorowa i przede wszystkim – bardzo smaczna!
Jest to jadłospis dla osoby o zapotrzebowaniu kalorycznym 1800 kcal. Dieta składa się z czterech posiłków – śniadania, obiadu, przekąski i kolacji.
Mamy nadzieję, że poniższy jadłospis pomoże Ci w lepszym komponowaniu swoich posiłków i nauczy tego, co jeść, aby cieszyły się nie tylko Twoje kubki smakowe, ale również Twoje jelita.
ŚNIADANIE 450 kcal
OMLET Z POMIDOREM, CUKINIĄ I SZPINAKIEM
- Cukinia 1 sztuka
- Pomidor 1 sztuka
- Jaja 2 sztuki
- Szpinak 2 garści
- Mąka kukurydziana 1 łyżka
- Olej rzepakowy 1 łyżka
- Olej lniany tłoczony na zimno 1 łyżka
- Pieprz czarny mielony 1 szczypta
Jajka wbić do miseczki. Roztrzepać z mąką i pieprzem. Na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym przesmażyć pokrojoną drobno cukinię. Wlać masę jajeczną na rozgrzaną patelnię. Nie mieszać, tylko poczekać aż z jednej strony się upiecze i przerzucić na drugą stronę, smażyć aż się zarumieni. Gotowy omlet przełożyć na talerz. Na połowie rozłożyć pokrojonego w kostkę pomidora, szpinak. Skropić olejem lnianym i złożyć omlet na pół.
OBIAD 580 kcal
DORSZ PIECZONY Z MARCHEWKĄ I RYŻEM
- Filet z dorsza 200g
- Marchew 2 sztuki
- Kasza jaglana 50g
- Sok z cytryny 2 łyżki
- Olej lniany tłoczony na zimno 2 łyżki
- Pietruszka, liście 2 łyżeczki
- Pestki dyni 1 łyżka
Rybę w ziołach upiec w foli z marchewką w 180 st przez 25 min. Ryż ugotować. Podawać rybę z kaszą i i marchewką skropioną olejem i sokiem z cytryny. Posypać danie pestkami dyni.
PODWIECZOREK 420 kcal
MIGDAŁOWY KOKTAJL MALINOWY I MIGDAŁY
- Mleko migdałowe 1 szklanka
- Maliny 250g
- Kakao ciemne 1 łyżka
- Otręby owsiane 1 łyżka
Wszystko razem zblendować. W razie potrzeby dodać więcej wody, aby otrzymać bardziej płynną konsystencję.
- Migdały 30g
Zjeść jako przekąskę
KOLACJA 350 kcal
MIGDAŁOWA JAGLANKA Z KIWI
- Mleko migdałowe 1 szklanka
- Kiwi 1 sztuka
- Kasza jaglana 50g
- Siemię lniane ziarno
- Cynamon do smaku
Kaszę jaglaną ugotować na mleku. Doprawić cynamonem. Przełożyć do miseczki i udekorować pokrojonym w plasterki kiwi.