Dieta 1800 kcal na wrażliwe jelita

Dzisiaj na przykładzie jadłospisu chcemy pokazać Ci, że dieta dla chorych jelit może być nie tylko lecznicza, ale również różnorodna, kolorowa i przede wszystkim – bardzo smaczna!

Jest to jadłospis dla osoby o zapotrzebowaniu kalorycznym 1800 kcal. Dieta składa się z czterech posiłków – śniadania, obiadu, przekąski i kolacji.

Mamy nadzieję, że poniższy jadłospis pomoże Ci w lepszym komponowaniu swoich posiłków i nauczy tego, co jeść, aby cieszyły się nie tylko Twoje kubki smakowe, ale również Twoje jelita.

 

ŚNIADANIE 450 kcal

OMLET Z POMIDOREM, CUKINIĄ I SZPINAKIEM

  • Cukinia 1 sztuka
  • Pomidor 1 sztuka
  • Jaja 2 sztuki
  • Szpinak 2 garści
  • Mąka kukurydziana 1 łyżka
  • Olej rzepakowy 1 łyżka
  • Olej lniany tłoczony na zimno 1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony 1 szczypta

Jajka wbić do miseczki. Roztrzepać z mąką i pieprzem. Na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym przesmażyć pokrojoną drobno cukinię. Wlać masę jajeczną na rozgrzaną patelnię. Nie mieszać, tylko poczekać aż z jednej strony się upiecze i przerzucić na drugą stronę, smażyć aż się zarumieni. Gotowy omlet przełożyć na talerz. Na połowie rozłożyć pokrojonego w kostkę pomidora, szpinak. Skropić olejem lnianym i złożyć omlet na pół.

 

OBIAD 580 kcal

DORSZ PIECZONY Z MARCHEWKĄ I RYŻEM

  • Filet z dorsza 200g
  • Marchew 2 sztuki
  • Kasza jaglana 50g
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Olej lniany tłoczony na zimno 2 łyżki
  • Pietruszka, liście 2 łyżeczki
  • Pestki dyni 1 łyżka

Rybę w ziołach upiec w foli z marchewką w 180 st przez 25 min. Ryż ugotować. Podawać rybę z kaszą i i marchewką skropioną olejem i sokiem z cytryny. Posypać danie pestkami dyni.

 

PODWIECZOREK 420 kcal

MIGDAŁOWY KOKTAJL MALINOWY I MIGDAŁY

  • Mleko migdałowe 1 szklanka
  • Maliny 250g
  • Kakao ciemne 1 łyżka
  • Otręby owsiane 1 łyżka

Wszystko razem zblendować. W razie potrzeby dodać więcej wody, aby otrzymać bardziej płynną konsystencję.

  • Migdały 30g

Zjeść jako przekąskę

 

KOLACJA 350 kcal

MIGDAŁOWA JAGLANKA Z KIWI

  • Mleko migdałowe 1 szklanka
  • Kiwi 1 sztuka
  • Kasza jaglana 50g
  • Siemię lniane ziarno
  • Cynamon do smaku

Kaszę jaglaną ugotować na mleku. Doprawić cynamonem. Przełożyć do miseczki i udekorować pokrojonym w plasterki kiwi.