Dzisiaj wlatuje białko
Aktualności

Dzisiaj wlatuje białko

Białko inaczej Proteiny są jednym z podstawowych źródeł odżywczych, budulcowych i regeneracyjnych. Białko składa się z dwudziestu różnych aminokwasów. Aminokwasy dzielą się na dwie grupy. Jedne z nich to takie, które nasz organizm samodzielnie nie wytworzy i musimy je dostarczyć z pożywieniem oraz takie które organizm samodzielnie może wytworzyć. Aminokwasy z białek pomagają regenerować komórki […]

Białko inaczej Proteiny są jednym z podstawowych źródeł odżywczych, budulcowych i regeneracyjnych. Białko składa się z dwudziestu różnych aminokwasów. Aminokwasy dzielą się na dwie grupy. Jedne z nich to takie, które nasz organizm samodzielnie nie wytworzy i musimy je dostarczyć z pożywieniem oraz takie które organizm samodzielnie może wytworzyć.

Aminokwasy z białek pomagają regenerować komórki ciała ludzkiego, przyczyniają się do produkcji enzymów, hormonów i przeciwciał oraz służą w współtworzeniu mięśni, skóry paznokci, kości, przekaźników w układzie nerwowym.

Białko tworzy i utrzymuje prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Uznawane jest również za niewielkie paliwo dla ćwiczących mięśni!

Co ważne nasze sportowe dzieci, jak i my sportowcy powinniśmy pamiętać, że mamy zwiększone zapotrzebowane na białko. Przyjmuje się, że sportowcy powinni spożywać między 1,2 i 1,7 g białka na kilogram masy ciała dziennie. Natomiast zapotrzebowanie na białko u osoby nieaktywnej to 1,2-3 na kilogram masy ciała dziennie. Dla nas sportowców ważne jest nie tylko ilość przyjmowania białka a też czas przyjmowania białka. My jesteśmy za przyjmowaniem białka nie w jedynym lub dwóch posiłkach, ale po trochu w każdym posiłku.

Białko znajdują się w roślinach strączkowych, ziarnach zbóż, orzechach, mięsie, rybach, jajach, owocach morza, prawdziwym nabiale, jagodach goji, boczniakach.

Bardzo ważna kwestia dla efektów sportowych jest przyjmowanie białka i przed wysiłkiem i po wysiłku, około treningowo. Pamiętacie niedawno pisaliśmy o węglowodanach więc białka i węglowodany w połączeniu są świetne w przyspieszeniu regeneracji mięśni po wysiłku. Pamiętajcie same białka nie przyczynią się do lepszych efektów sportowych, to jeden z czynników które przyczynia się do wzrostu efektów sportowych. Nie należy faszerować się w nadmiarze odżywkami białkowymi dla lepszych efektów, wystarczy odpowiednio bilansować dietę i regularnie uprawiać aktywność fizyczną.

Gdy spożywamy za dużo białka na ogół nasz organizm poradzi sobie z tym albo rozłoży się na mocznik albo będzie paliwem dla mięśni oraz może zmagazynować się w organizmie człowieka w postaci tkanki tłuszczowej. Kochani Rodzice, Opiekunowie i Seniorzy pamiętajcie o tym, żeby zachować prawidłowe funkcjonowanie organizmu i świetne samopoczucie należy dostarczać odpowiednią ilość białka przez zbilansowaną dietę nie przez przyjmowanie kolosalnych dawek białka.

Bibliografia:
Dietetyka i suplementacja Jakub Mauricz
Anita Bean Żywienie w Sporcie
Przepis na sukces Ewa Chodakowska
Kuchnia dla Biegacza Violetta Domaradzka, Robert Zakrzewski, Damian Parol